DarkMachine.pl - Forum wielotematyczne

DarkMachine.pl - Forum wielotematyczne (https://darkmachine.pl/index.php)
-   Desery (https://darkmachine.pl/241-desery/)
-   -   Rożki serowe z jabłkami (https://darkmachine.pl/241-desery/900162-rozki-serowe-z-jablkami.html)

Bronek 27-10-2010 11:28

Rożki serowe z jabłkami
 
http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...lkiem-00-2.jpg

Ciasteczka jak francuskie, kruche i chrupiące. Przepis znany od lat. Mąka, masło i twaróg śmietankowy w równych proporcjach.

Ciasto po upieczeniu jest idealnie chrupiące i przyjemnie warstwowe, zupełnie jak ciasto francuskie, tylko o wiele łatwiejsze do zrobienia. Są maślane i bardzo smaczne. Kto jeszcze nie zna rożków, musi koniecznie spróbować :)

Trzeba tylko pamiętać o tym, aby piec je na cienkiej blaszce (blacha z wyposażenia piekarnika jest za gruba). Poza tym temperatura pieczenia musi być dość wysoka (jak na ciasto kruche) - minumum 200 stopni. Ciasto zagniata się bardzo szybko (również jak na ciasto kruche), łącząc tylko składniki w jednolitą kulę. Rożki najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Składniki na około 40 sztuk:

• 250g mąki pszennej
• 250g masła
• 250g twarogu śmietankowego
• 1 opakowanie cukru waniliowego

oraz:

• 2 jabłka
• cukier puder do posyspania

Przygotowanie:

* Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
* Piekarnik nagrzać do 200°C. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm.
* Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.

GalazKit 12-02-2014 18:56

Bardzo smaczne. Polecam :)


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright © 2021 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright © DarkMachine.pl 2006 - 2021